Přeskočit na obsah

Globální nedostatek na trhu elektronických součástek. Kdo je vinen a co dělat?

Celosvětově se výrobci elektroniky potýkají s nedostatkem čipů, mikroobvodů a elektronických součástek, a běžní spotřebitelé se zvýšením ceny a zvýšením dodací lhůty. Nezačalo to včera, a kdy to skončí, nikdo neví. Na základě údajů od výrobců se iPC2U pokusí pochopit příčiny nedostatku komponent a také zjistit, jak se výrobci snaží zkrátit dodací lhůty zařízení.

Hlavní příčiny nedostatku komponentů, růstu cen a dodací lhůty

Přírodní katastrofy

 

Zemětřesení, tsunami, sněhové bouře a požáry. Od roku 2011 se polovodičový průmysl potýká s řadou katastrof, které vedly k úplnému uzavření továren, a výrazně zvýšily dodací lhůty elektronických součástek. Například, po havárii v jaderné elektrárně Fukušima byly uzavřeny polovodičové továrny Shin-Etsu Chemical a MEMC Electronic Materials, což je 25% světové výroby křemíkových waferů. Sněhová bouře a mrazy v americkém jižním státě Texas způsobily zastavení továren Samsung, NXP a společnostem Volkswagen, Ford, Honda a Nissan musely snížit objem výroby nových automobilů. Požár japonské továrny Renesas Electronics zasáhl celosvětovou automobilovou výrobu a snížil ji o 1,6 milionu aut.

Pandemie koronaviru COVID-19. V roce 2020 kvůli boji proti šíření koronaviru na několik měsíců bylo uzavřeno mnoho továren, od výrobců čipů, elektronických součástek až po výrobce hotových zařízení. To způsobilo nedostatek i základních komponent a v důsledku toho ještě větší potíže s výrobou spotřební a průmyslové elektroniky.

Zablokování Suezského průplavu. 23. března 2021 kontejnerová loď Ever Given společnosti Evergreen, jedna z největších kontejnerových lodí na světě, skoro na týden zablokovala Suezský průplav. To vedlo ke světovému kolapsu nákladní dopravy. 29. března se Ever Given podařilo uvolnit. Do té doby více 450 různých lodí čekalo na průchod kanálem. Zablokování Suezského průplavu ovlivnilo nejen zvýšení dodací lhůty zboží, ale také vedlo k růstu cen ropy, a také ke zvýšení nákladů na dopravu. Například náklady na přepravu jednoho kontejneru z Asie do Evropy vzrostly v průměru z 1 500 na 10 000 dolarů.

Přetíženost výrobců polovodičů. Továrny výrobců polovodičových desek TSMC a Samsung Electronics jsou zcela přetížené, a na rozšíření výroby budou potřebovat 2-3 roky na výstavbu nových zařízení. Mnoho průmyslových odvětví již trpí nedostatkem elektronických součástek, například výrobci automobilů se potýkají s nedostatkem čipů pro elektronické řídící jednotky motorů, elektrických spotřebičů, tachografů, ovládacích panelů zařízení, multimediálních systémů a mnoho dalších. Kvůli tomu je nutné omezit výrobu automobilů, a dokonce zavřít továrny.

Nedostatek Audio čipů a paměti DRAM. Havárie v továrně Micron a odmítnutí vydání zastaralých paměťových modulů DDR3 zvýšily ceny všech druhů pamětí. Také se zvýšily i dodací lhůty pro běžné komponenty: například audio čipy budou muset čekat 25 týdnů, zatímco ostatní komponenty budou muset čekat 52 týdnů.

Politické dopady a problémy

Sankce proti čínským společnostem. V roce 2019 se některé společnosti, které se obávají zákazu dodávek komponentů, začaly panicky nakupovat komponenty na 3 nebo dokonce 6 měsíců dopředu, což způsobilo nedostatek. Například společnost Huawei, čínský výrobce elektroniky, vynaložila více než 23 miliard dolarů, aby vytvořila zásoby základních komponent na 2 roky dopředu.

Zdražování letecké a námořní dopravy. Kvůli pandemii a sankcím v politice byla přerušena námořní doprava mezi USA a Čínou. Čína omezila nákupy zboží z USA, v důsledku toho kontejnery odeslané z Číny nebylo čím naplnit, a není to výhodné přepravovat prázdné kontejnery zpět. Všechno to způsobilo nedostatek volného kontejnerového zařízení v Asii a hromadění prázdných kontejnerů na Západě. Cena za dopravu se zvýšila o 300 %. Kromě toho se zvýšila poptávka po letecké dopravě, což zvýšilo jejich náklady.

Devalvace amerického dolaru. Od roku 2020 posílila místní měna výrobců elektronických součástek, začali dostávat méně peněz v místní měně, což tlačilo společnosti ke zvyšování cen svých produktů.

Cena 1 USD v místní měně:

Měna 18. června 2020 18. června 2021 Změny, %
Tchajwanský dolar 29,61 TWD 27,76 TWD -6,25
Čínský jüan 7,09 CNY 6,44 CNY -9,17
Jihokorejský won 1 212,48 KRW 1 130,04 KRW -6,79

Zvýšená poptávka po spotřební elektronice

Nové trendy v technologii. Rychlý růst v oblasti výroby elektromobilů, Internetu věcí, zařízení pro sítě 5G a Wi-Fi 6 vedl ke spotřebě elektronických součástek. Výrobci polovodičů nezvládají rostoucí poptávku, a zvýšení výroby čipů je možné pouze 2-3 roky po výstavbě nových továren.

Práce na dálku. zvýšila poptávku po spotřební elektronice, chytrých telefonech, tabletech, noteboocích a cloudových serverech. Výrobci přešli na výrobu spotřební elektroniku, což zvýšilo nedostatek komponent v jiných průmyslových odvětvích.

Boom dobíjecích stanic pro elektromobily v Evropě.

Jednotlivé evropské země už po deseti chtějí odstavit auta se spalovacími motory přejít na elektromobily. To by zase vyžadovalo rozvoj sítě dobíjecích stanic a růst spotřeby elektronických zařízení a komponentů. Předpokládá se, že do konce desetiletí se počet nabíjecích stanic v Evropě zvýší na 3 miliony kusů. Předpokládá se, že do konce desetiletí se počet nabíjecích stanic v Evropě zvýší na 3 miliony kusů.

Důsledky nedostatku komponent

Kromě hlavních důvodů došlo v každém jednotlivém odvětví výroby komponentů k událostem, které porušily plány výrobců. Spojili jsme je do tabulky podle typu elektronické součásti.

Komponenty 2020Q4 2021Q1
Displej Výpadek elektřiny v továrně NEG vedl ke zpoždění dodávek skla pro displeje. Výbuch pece v továrně AGC Fine Techno v Koreji vedl ke snížení dodávek skla.
Pamět Výpadek elektřiny v továrně Micron zpomalil celosvětové dodávky paměti DRAM a Flash.
Procesory a čipy Spojené státy omezují dodávky špičkových technologií do Číny. Omezení během pandemie, přerozdělení objednávek na polovodiče, náhlé výpadky elektřiny a extrémní povětrnostní jevy porušili obvyklý harmonogram dodávek a vedly k nedostatku komponentů.
Plošné spoje Zdražování materiálů: Měděná fólie: 30~50% Skleněné vlákno: 24~40% Epoxidová pryskyřice: 25~30%
Kondenzátory a rezistory Úplná izolace v Malajsii a Japonsku kvůli pandemii. Kvůli požáru se zastavila výroba v továrně Walsin Dongguan kvůli požáru, a na Murata Fukui kvůli sněžení. Továrna Walsinand Yageoreaches je přetížená a nepřijímá nové objednávky.
Kabely Cena mědi vzrostla o 40~50% oproti roku 2020.
Balení Nedostatek přepravních kontejnerů vedl k růstu nákladů na dopravu a suroviny. Cena surovin vzrostla
Mechanické části Cena surovin vzrostla
Napájecí zdroje a ventilátory Cena surovin vzrostla

Také ve srovnání se 3. čtvrtletím roku 2020 výrazně vzrostly ceny kovů: hliník (46%), měď (61%), nikl (30%).

Kromě zvýšení dodací lhůty a zvýšení nákladů se od 4. čtvrtletí 2020 objevily následující neočekávané situace:

  • Odstranění komponentů z výroby bez předchozího upozornění
  • Výrobci přestavěli na výrobu zboží se zvýšenou poptávkou
  • Již zadané objednávky nyní nelze zrušit ani vrátit dodavateli

V souhrnné tabulce jsme uvedli změnu ceny a dodací lhůty od 4. čtvrtletí 2020 do 3. čtvrtletí 2021 v závislosti na typu elektronické součásti.

Růst cen a dodacích lhůt způsobily, že výrobci ještě více nakupují komponenty do skladu, což zvýšilo nedostatek komponentů. Mnoho výrobců se potýká s tím, že komponenty musí čekat 25 až 52 týdnů, a ceny vzácných komponentů ze skladu vzrostly 40krát. Kvůli nedostatku jedné až dvou komponent, například je zvukového čipu nebo síťového řadiče, musí výrobce odložit montáž celé série drahého zařízení.

Prognózy do budoucna a doporučení od předních výrobců

Podle poradenské společnosti Gartner index polovodičových zásob (Semiconductor Supply Chain Inventory Tracking Index) ukazuje, že globální zásoby polovodičů se mohou vrátit na normální úroveň ve druhém čtvrtletí roku 2022 a pouze do konce roku 2022 bude na mírné úrovni.

Jeden z ředitelů společnosti vyrábějící PC, komentoval současnou situaci takto: “Neustále rostoucí ceny komponent IC prudce ovlivnily hodnotu celého portfolia produktů na průmyslovém trhu, nyní všichni výrobci zařízení provádějí přepočet cen před fakturací zákazníkovi. Například Intel Lan Chip i210 obvykle stojí 3,2 dolaru za kus a byl volně k dispozici na objednávku, ale později Intel oznámil ukončení dodávek v tomto roce. Před několika týdny jsme za účelem realizace všech projektů byli nuceni koupit na trhu 25 000 kusů za cenu 34 dolarů za kus, což je téměř o 1000% dražší než běžná cena! Takže jeden průmyslový počítač se 6 síťovými konektory jen kvůli jedné komponentě vzrostl v ceně o 185 dolarů, což zní šíleně! Kromě síťových čipů, je stále nedostatek mnoha dalších komponent IC, jako jsou: Power IC, Audio IC, MCU ... atd.”

Pro zmírnění následků nedostatku a zkrácení dodací lhůty jsou výrobci zařízení nuceni uchýlit se k následujícímu:

  1. Provádět co nejpřesnější plánování možné poptávky a předem objednávat od dodavatelů komponentů na 4-6 měsíců dopředu
  2. Rozšiřit záložní zásobu komponentů na 4–6 měsíců dopředu
  3. Nakoupit komponenty na spotovém trhu za předraženou cenu
  4. Rychle upravit ceny s ohledem na náklady na materiál a dopravu
  5. Čtvrtletně shromažďovat odhad nákupu zařízení od stálých zákazníků a distributorů
  6. Neustále hledat nové příležitosti ke zlepšení situace na rychle se rozvíjejících trzích

V posledních několika měsících společnost IPC2U společně s předními výrobci průmyslových zařízení provedla řadu opatření ke zkrácení dodací lhůty a významně rozšířila průmyslové počítače iROBO, moduly vstupu a výstupu ICP DAS a další.

Aby vaše objednávka přišla včas, iPC2U a výrobci hardwaru doporučují:

  1. Naplánujte potřebu zařízení na několik měsíců dopředu
  2. Zaregistrujte projekt od distributora pro optimalizaci nákupu komponentů
  3. Zahrňte do projektu náhradní díly a zařízení pro budoucnost
  4. Objednejte co nejdříve

Odborníci iPC2U jsou připraveni okamžitě vybrat průmyslová zařízení pro vaši technickou specifikaci a zajistit minimální možné dodací lhůty zařízení.

 

Kategorie

 Komponenty 

Cena

ΔLhůta, týdny

Pasivní komponenty

Rezistory, kondenzátory atd.

   20~25%    

26~30

Akumulátory

10~15%

12~26

Krystalový rezonátor

10~20%

52

Konektory místní výroby

10~45%

6~12

Importní konektory

   25~50%    

10~38

Konektory RJ a vodotěsné

10~50%

12~20

Pamět

Flash

20~55%

20~30

DRAM

50~70%

30

Plošné spoje

Plošné spoje

10~25%

4~14

LCD panely

Průmyslové LCD

10~30%

20~30

Komerční LCD

40~75%

20~35

Dotyková obrazovka

Dotyková obrazovka

10~15%

12~16

Napájecí zdroj

Adaptéry

10~20%

20~25

Napájecí zdroj pro PC

10~15%

20~30

Mechanismy zařízení​ a jejich části

 

Kabely

40~60%

6~24

Ventilátory

10~15%

16~30

Plech

10~20%

6~8

Radiátory

10~15%

8~12

Různé suroviny

30~45%

8~12

Balení

Karton

15~30%

4~6

Předchozí článek Jak chránit průmyslovou síťovou infrastrukturu OT a IT systémů
Další článek Elektrické brány ATOP s podporou IEC 101, 103, 104 a 61850