Přeskočit na obsah
Řešení pro řízení robotů

Řešení pro řízení robotů

Inteligentní výroba

Robotika je dokonalým příkladem přechodu na počítačovou podporu průmyslové výroby a inteligentní výrobní vizi předloženou průmyslem 4.0 a internetem věcí (IoT). Téměř všechny aspekty jsou digitalizovány a pokrývají řízení strojů, monitorování, správu, vykazování a analýzu dat. Dokonce i operátoři komunikují se stroji digitálně pomocí uživatelského rozhraní (Human Machine Interface). Inteligentní továrna poskytuje mnoho výhod, včetně snížení počtu pracovních hodin operátora a možností zvýšení propustnosti, zvýšení výnosů, zvýšení efektivity a zkrácení prostojů díky poznatkům získaným z pokročilé analýzy dat.

Zjednodušení designu robotických systémů 

Robotika hraje významnou roli v tom, že výrobní procesy jsou produktivnější a méně náročné na pracovní sílu, což je důležité zejména v Číně, kde v některých regionech je velký nedostatek pracovních sil. Mnohým výrobcům však brání složitost návrhu robotických systémů, která je komplikovaná potřebou identifikovat a integrovat subsystémy od různých dodavatelů.

Společnost NEXCOM, která úzce spolupracuje s různými poskytovateli řešení, velmi zjednodušila proces robotického návrhu a vyvinula otevřená modulární řešení pro celou řadu aplikací robotiky. Díky předem integrovaným a předběžně ověřeným robotickým řídicím modulům, robotické řešení NexROBO poskytuje přesné řízení robotiky a provozuje základní průmyslový aplikační software.

Ačkoli průmyslové robotické systémy se dodávají ve všech možných tvarech a velikostech, budou typicky zahrnovat typy podsystémů znázorněných na obrázku 1 a popsaných v následujícím textu:

 

 

Tělo robota

Tělo robota je vyrobeno z vysoce pevných materiálů a je určeno pro drsná prostředí a hraje praktickou roli při výrobě zboží prováděním takových úkolů, jako je svařování, lakování, balení, kontrola atd.

Robotické řízení

Řídicí systémy robotů jsou typicky zodpovědné za snímání, řízení motorů a pohybové funkce, které vyžadují sofistikované algoritmy. Konstrukce těchto poměrně složitých systémů také vyžaduje rozsáhlé zkušenosti v oblasti dálkového vyučování, aplikačního know-how a síťové technologie vhodné pro průmyslová prostředí (např. EtherCAT). Součásti řídícího systému mohou zahrnovat:

  • Ovládač: Systém založený na PC, který řídí tělo robota.
  • Algoritmy: Aplikační software běžící na řadiči.
  • Teach Pendant: Vstupní zařízení (HMI) umožňující přizpůsobení řízení procesů.
  • Komunikace: Zařízení podporující pokročilé komunikační schopnosti (např. EtherCAT).

Zařízení a vybavení

Kromě robotiky jsou k dokončení výrobní linky zapotřebí další systémy. Například:

  • Dálkové I/O: Periferní zařízení komunikující se senzory, ovladači, sítěmi atd.
  • Vizuální kontrola: Fotoaparáty snímající obrázky pro kontrolu vzorů, skenování čárových kódů, kontrolu vad, měření atd.
  • HMI: Panelové počítače umožňující operátorům komunikovat s výrobním zařízením.
  • Dopravní systém: Různé vybavení pro přepravu zboží podél výrobní linky.

Distribuovaný řídicí systém

Tato architektura se používá k pružnému propojení distribuovaných I/O, senzorů a pohonů, takže vývojáři mohou implementovat návrh robota bez ohledu na omezení délky vedení signálu.

Oblast know-how

Kromě robotiky mohou výrobní linky vyžadovat zvláštní funkce, které potřebují zvláštní odbornost.

Modulární řešení a řešení Open Robot 

Robotická výrobní linka zahrnuje mnoho dalších aspektů, z nichž některé mohou být náročné. Existují ovládací prvky, prvky zodpovědní za snímání, zpracování dat a provozní inteligence, které mohou představovat problémy týkající se systémové integrace, komunikace mezi stroji a integrace informací. Inteligentní výroba založená na internetu věcí, inteligentních robotech, kybernetických systémech a technologií velkých dat přináší další vrstvy složitosti. Složitost může být výrazně snížena modulární konstrukcí průmyslových robotů, která vyhovuje různým aplikačním požadavkům. Níže uvedená referenční tabulka ilustruje klíčové komponenty předem integrovaných a předem validovaných robotických řešení NexROBO od společností NEXCOM. Každá aplikace vyžaduje různé úrovně přizpůsobení pro splnění cíle aplikace.

Aplikace robotiky

Subsystém

Součást

Automatický vkládací stroj

Montážní linka

Budování průmyslových robotů

Platforma pro akademický vývoj robotů 

Oblast

Know-How

 

Automatické dávkování a vkládání

„za běhu“

Vybrat a umístit

Robotic

 

Tělo robota

 

Hiwin

RD403

HIWIN

RA605

Třetí strana

HIWIN

RA605

Robotické ovládání

Ovladač

NEXCOM

NET 101

NEXCOM 

NET 3600E

NEXCOM

NISE 104/105

NEXCOM

NET 3600E

Algoritmus

NEXCOM

NEXCOM

Zákaznické 

NEXCOM

Komunikace 

EtherCAT

EtherCAT

Třetí strana

EtherCAT

Zařízení a vybavení

Specifická aplikace

Dopravní systém a ME Partner

Dopravní systém a vzduchový kompresor

N/A

N/A

HMI

NEXCOM

IPPC 1640P

NEXCOM

Teach Pendant

Zákaznické

Dálkové I/O

NEXCOM

NEIO-B1811

VIPA SLIO

N/A

NEXCOM

NEIO-B1811

Předchozí článek The IEEE 1588 synchronization technology
Další článek Co je MQTT a k čemu slouží ve IIoT? Popis protokolu MQTT